Hästens anatomi i flera dimensioner

Hästliggfolio Hästenutvikt

Äntligen! Här är så att säga Pia Carlssons häst!

Hästen_Pia  Hästen

Det ser ut som om vi trasslat in oss, men hon jobbar numera på bevarandeenheten så hästen vecklades ut varsamt. Tidigare var Pia bibliotekarie på framtagningen, så hon hittar i boksamlingen lika bra som i sin egen ficka. Efter 30 år har man koll.

Hästenigen Häst1901_2

Bildverkets titel ”Huvuddragen av hästens yttre och inre kroppsbyggnad” är en ödmjuk kommentar, eftersom det är detaljerat ritat. Hjärtat har lite klassisk hjärtform och dörrar att öppna.

Hästenspappdelar Hästenshjärta

Siffrorna gjorde att Pia drog slutsatsen att det till bilderna måste finnas en ”brosche”. Med hjälp av katalogens kort inom Zoologi fann hon den förklarande broschyren under uppställningsordet Nyström, på hyllorna där böcker i vanligt format står.

Häst1901 Hästbroschen

Edvard Torbjörn Nyström var veterinär och har alltså hjälpt till, så att organen hamnat på sina platser. Men tecknade gjorde sannolikt någon på ateljén som tillhörde tryckeriföretaget. Planscherna är tryckta i Tyskland, förmodligen 1898. Själva efterbehandlingen, att skära ut och foga samman, gjordes väl där också. Bilderna i sin ”förpackning” fraktades sedan till Sverige. Funderar på om bilderna användes för utgivning i andra länder också.

Till bilderna bifogades som sagt ett svenskt texthäfte som trycktes på Centraltryckeriet 1901. Alltsammans gavs ut av Aktiebolaget Ljus.

Hästlappen

Om ett tag dyker det upp ett ännu äldre skelett till en häst. Men först några tryckpressar och extra stora affischer.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.