Regnbågstryck

Lunds_universitetsbibliotek_iristryck

För att skapa de här randiga affischerna gjorde man i korthet så här:

Man delade in lådan för tryckfärg i partier med hjälp av metallbitar. Sedan tog man med spateln en klick färg från olika burkar och stoppade i. Eller valsen. När pappersarken trycktes i högtryckspressen åstadkoms en mjuk övergång mellan färgerna. Efter ett tag gick färgerna i varandra, så det fick bli en liten upplaga.

Det är ”gubbarna” på olika tryckerimuseum som har förklarat tillvägagångssättet för mig, när vi stått vid någon gammal tryckpress. Jag har läst i en dansk bok om en annan metod: Att fylla strutar med olika färger och knyta ihop dem med ett snöre och hänga över för att få till ränderna. Det finns nog varierande tekniker för att få till separata färger.

Iristryckrainbow printingsplit fountain.

När papper tillverkas behandlas ytan, men jag tror inte att man för 100 år sedan kunde köpa regnbågsfärgat papper. Och att stå och måla ränder på ark med en pensel på tryckeriet, ställer jag mig tveksam till att man gjorde.

Teori är en sak. Praktiskt kunnande en annan. Jag kan ha fått procedurerna om bakfoten.

Gman_LUB

Trycksaker kan vid första anblicken se likadana ut, men kan vara frambringade på helt skilda vis och under olika omständigheter. Den här katalogen har också en framsida i regnbågens färger. Men den är tillverkad långt senare och gör reklam för ett företag som sålde tryckfärger, nämligen G-man. G som i E. T. Gleitsmann.

Affischerna på hyllan och reklamkatalogen har jag fotat under en praktik på vardagstryck på Lunds universitetsbibliotek.

Här nedan en affisch i KB:s samling och Maruice Rickards och Michael Twymans beskrivning av iristryck i The Encyclopedia of Ephemera:

-A1_Im_1905_6      Encyclopedia of ephemera_Rickards_Twyman

Jag har funnit ett udda regnbågstryck som ser helt annorlunda ut. Mats Larsson på LUB tycker just det är det stiligaste. Det udda trycket där metalltyperna har skiftande färg, skymtar i vänstra hörnet av de här kopiorna jag gjort:

Kopior_iristryck

En stor affisch, en liten om Amerika och en flyer som bjuder in till lustigheter:

Affisch_cirkus_A1- Affisch_cirkus

Affisch_-A1  FlyerAffischer_baksidor

Titta på de här nedan som är lite mer sofistikerade, utan ränder. Denna som är tryckt så att gult och korallrött går ihop till orange:

A1-_Im_1916_65

Och röda och blåa partier som sträcker sig vågrätt över stolpaffischerna:

Biografaffischer_-A1     Detalj        Deatlj2

Det här inlägget postades i Affisch, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.