Hästar i tryck – flera reprometoder

Fr_Wagner

Åter till avbildning av hästar.

Vi värmer upp med en traditionell bild som finns i Fredrik Wagners reklamkatalog.

Med vilken metod en bild reproducerades – tja, det finns ett antal möjliga över en lång tidsperiod. Litograferade, men här stöter vi på en häst i högtryck. Hmm, är det skillnad på kromotypi och boktryck? Är det en illustrationsmetod? Verkar vara en press som är mycket bra på färgåtergivning. I alla fall ett färgtryck från 1905 som visar vad flott som kan frambringas med en viss tryckpress (modell E i katalogen).

FR_Wagner_snällp_chromotyp  Fr_Wagner_snällp  Fr_wagner_snällpress_kromtyp-657x1024

Lupp, förstoringsglas, mikroskåp och gärna kringuppgifter behövs. Överblick, känsla och jämförelsematerial. Teknikutveckling är en viktig faktor att ta med. Det sammanlagda intrycket skapar en teori. Långt mer än 10 miljoner småtryck i samlingen medför att det passar att vara ödmjuk inför en illustration.

KBA

Jag träffade Frank Steen och Nils Franzén på Typografiska museet i Hede/Horndal nyligen. Nils började på Ivar Häggströms 1948 och är idag 88 år. Han kan trycka en färgillustration i form av klichéer med raster i en högtryckspress – Heidelberg Vinge. Lupp behövdes för att få till klichéernas vinklarna precis rätt.

Grafiska handböcker

Kan man alltid se skillnad på rasterpunkter i offset och punkter i boktryck? Högtrycket lär ha klarare färger, eftersom vatten inte är inblandat. På Häggströms tryckeri var lokalerna för högtrycket placerat längst ned i byggnaden, därefter sätteri och bokbinderi. Och troligtvis kom offseten på 40-talet och hamnade då högst upp. På lämpligt avstånd från de traditionsbundna högtryckarna.

Så illustrationer kan se snarlika ut, men tillverkade på olika sätt. Själva bilden gjord med en teknik och tryckt med en annan. Svårt. Såvida man inte har pålitliga tillagda uppgifter. Någon kan veta mera om en bild.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.