Nästan som sedlar

Klicka och de blir större.

Det här är så kallade sedelsubstitut från 1660-talet. Det är pappersblanketter, som är använda. Du ser den förtryckta texten och det som är ifyllt med bläck. På så sätt har de blivit unika exemplar. Den översta ljusa är av tryckeriet preparerad för 1660-talet. Som du ser är siffrorna 166 förtryckta. Sedan har någon skrivit dit en nolla för hand. På andra raden står det bland annat på modern svenska: Transport eller avskrivningssedel.

Jag är ingen expert på sedlar så jag hörde med Ian Wiséhn på Kungliga myntkabinettet. Han berättar bland annat att Stockholms Bancos tjänsteblanketter kom att cirkulera som betalningsmedel bland allmänheten. Detta berodde på en blygsam sedelutgivning, brist på mynt och kopparplåtarnas stora tyngd. En sådan här blankett kan även kallas för; assignation. Eventuellt kan de vara tryckta hos Ignatius Meurer’s tryckeri i Gamla stan och papperet kan komma från Uddby pappersbruk.

Och vi funderade tillsammans på hur de hamnat på KB. Och vi kom på att överbibliotekarie Klemming hade en tid en tjänst på Myntkabinettet. Det var också så att Klemming samlade på mynt. På så sätt kan de ha hamnat hos oss, för han var ju chef för KB på 1800-talet.

Det finns fler sådana här sedelsubstitut på: Diverse äldre småtryck, kapsel 2b. (Ett omslag märkt med: Bank diskonto-verk.) Där finns också större ark i folioformat, som tycks hänga ihop med dessa ”sedlar”. På den mörka ”sedeln” står det ”Fol.” i vänstra kanten.

Klicka på bilden så blir den större.

Om du är intresserad av sedlar och mynt, så ska du definitivt besöka Kungliga Myntkabinettet i Stockholm.

På vardagstryck har vi enligt en regel trycksaker från 1700-talet och framåt. Men en regel har undantag, så vi passar på att visa lite material från 1600-talet som vi har. Det kan vara kul att se hur trycksaker från 1600-talet ser ut, när KB nu firar lagen om pliktexemplar från år 1661.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.