Strindbergs Röda rummet

Med anledning av August Strindbergs 100 års jubileum visar jag och min kollega Carina trycksaker som knyter an till honom. Strindberg levde mellan åren 1849-1912. Under en period jobbade han på Kungliga Biblioteket, nämligen mellan åren 1874-1882. Det var då han skrev romanen Röda Rummet.

Seligmanns förlag gav ut Röda Rummet 1879. Joseph Seligmann var bokförläggare och hade bokhandel på Drottninggatan. Han var ordförande i Svenska bokförläggareföreningen under några år. Han var son till en rabbin. Till vänster ser du en förlagskatalog där fjärde upplagan av Röda rummet finns förtecknad. Den kostade 3 kronor och 50 öre.

Detalj från katalogen:

Det var Centraltryckeriet i Stockholm som enligt lagen om pliktexemplar skickade in böckerna till KB. På leveransförteckningen ovan för år 1879 finns Röda Rummet med. Listan inkom till oss 29 juli 1880, enligt noteringen i bläck. På listan syns första och andra upplagan. Leveransförteckningen är inte handskriven utan tryckt. Notera att till vänster syns ett långt blyertsstreck. En tjänsteman i KB har på så sätt markerat att lista är avprickad.

Förlagskatalogen återfinns på: Bibliografi. Bokhandel. Bokförlag. Tryckerier.
Alla leveransförteckningarna finns samlade på ett särskilt ställe i KB. De är offentliga handlingar.

Min kollega Carina köpte Röda rummet, tryckt 1954,  för 10 kronor på en loppis nyligen.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.