Skridskor från B. O. Liberg

Vi visar en katalog från ett företag som hette B. & O. Liberg. De tillverkade bland annat skridskor. Katalogen saknar årtal, men är från 1800-talet. I den finns många färgbilder på skridskor med tyg och päls. De måste varit dyra – en lyx! På baksidan av katalogen finns en bild på ett stort bruk och det är där som skridskorna är smidda. Rosenfors ligger i Eskilstunatrakten. Johan Bernhard Liberg föddes 1836 och drev som fabrikör Rosenfors järnfabrik.

Längst ned på den olivfärgade framsidan av katalogen ser du ett stiligt par som susar fram över vinterisen. Och en karl har drattat på ändan, så hatten flyger av.

KB köpte in den vackra katalogen 1981 och betalade 264 kronor för den. Det är en prislista, men det finns inga prisuppgifter i den. Det är meningen att butiken ska sätta dit sina egna priser. Och det går att skjuta in nya lappar, uti fall priset ändras.

Återfinns på: Affärstryck 1800-tal. 4:o.

Läs här om världsutställningen 1876 i Philadelfia USA där skridskorna blev uppskattade.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.